Jó hír az autósoknak: bezárja a kötelező biztosításnál a kiskapukat az EU

Bejegyzések /

Jó hír az autósoknak: bezárja a kötelező biztosításnál a kiskapukat az EU

A napi.hu cikke nyomán.

Elfogadta az Európai Parlament a gépjármű-felelősségbiztosításra vonatkozó új szabályokat, amelyek garantálják, hogy az utazók egyenlő elbírálásban részesüljenek Európa-szerte.

Ajogszabály védelmet biztosít a balesetek áldozatainak függetlenül attól, hogy Európán belül hol szenvednek balesetet. A ma 689 szavazattal, három ellenszavazat és négy tartózkodás mellett elfogadott szabályok célja, hogy a jelenlegi gépjármű-felelősségbiztosítási irányelv kiskapuit bezárja és fejlessze azt.

A jogszabály garantálja, hogy a balesetet szenvedők akkor is hozzájussanak a nekik járó összeghez, ha a biztosítócég időközben csődbe megy. A kártörténeti igazolások harmonizációjának köszönhetően a biztosított ezentúl nem kerül hátrányos helyzetbe, ha más tagállamba költözik. A biztosítást keresők pedig új, ingyenesen használható és független felek által működtetett ár-összehasonlító eszközök segítségével vethetik majd össze a különböző díjakat és biztosításokat.

[...]

A június 22-én kötött ideiglenes megállapodást a Parlament után a Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia, majd az irányelvnek meg kell jelennie az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A tagállamoknak 24 hónapjuk van arra, hogy azt átültessék saját jogrendjükbe.

A teljes eredeti cikket itt olvashatja el:
https://www.napi.hu/nemzetkozi-vallalatok/europai-parlament-kgfb-iranyelv-kiskapu-bezarasa-auto-biztositas-jogszabaly-unio.738752.html

További Bejegyzések