Jövőtervezés

Bejegyzések /

Jövőtervezés

A mabisz.hu cikke alapján

Mikorra válhat anyagilag függetlenné?

Az, hogy mikor válhat anyagilag függetlenné, mikor érhet el 100%-os anyagi biztonságot, mindössze egyetlen tényezőtől függ: hány százalékát tudja a havi bevételeidnek félretenni, vagyis mekkora a megtakarítási rátája. Ha egy kicsit mélyebbre akarunk ásni, a megtakarítási rátát két dolog határozza meg:

  • mennyit keres évente,
  • és mennyiből tud megélni.

Ha jövedelme 100%-át elkölti, vagy akár többet is, soha nem válhat anyagilag függetlenné és nem érheti el az anyagi biztonságot.

Az évről évre félretett és befektetett pénz a hozamokon keresztül jövedelmet generál.
Amint ez a jövedelem elegendőnek bizonyul a kiadásai fedezéséhez, azt mondhatjuk, hogy anyagilag független. Fontos azonban, hogy a befektetésből származó nyereség lépést tartson az inflációval is.

Mekkora összegű megtakarításra
van szükség?

  • Teljes függetlenség, vagyis a 100%-os anyagi biztonság azt jelenti, ha az éves kiadásait teljes mértékben fedezni tudja a megtakarításaiból az élete során. Hogy ehhez összegszerűen mekkora megtakarításra van szükség, az az elvárt életszínvonaltól függ. Lejjebb található kalkulátorunkkal megnézheti, mennyi idő lenne elérni a teljes anyagi biztonságot.
  • Alap megtakarításkon a 6-12 havi, likvid félretett pénzt értjük. Fontos, hogy ennek a kialakításával kell kezdeni. Ez az az összeg, amely mindig a rendelkezésünkre áll és át tudjuk vészelni az átmeneti időszakot.
  • Célmegtakarítások létrehozása is fontos. Ezek általában hosszú távú, előre jól meghatározható célok. pl.: gyerek taníttatása, nyugdíj, lakás vásárlás.
  • Az anyagi biztonság megteremtésekor gondolni kell a váratlan helyzetekre is: pl. munkanélküliség, baleset, betegség, váratlan nagyobb összegű kiadás – ezekre is érdemes biztos pénzügy alapot létrehozni, illetve biztosítással fedezni ezeket a kockázatokat.

Az sem mindegy, miben tartjuk a megtakarított pénzünket: fontos, hogy a megtakarítási célunknak megfelelő lejáratú, hozamú és kockázatú befektetési formát válasszunk, ami lehetőleg értékkövető.

A teljes eredeti cikket itt olvashatja:
https://jovotervezes.mabisz.hu/

További Bejegyzések